Chýně School Competition   Designed in collaboration with  Weiss Architecture & Urbanism    Kevin Weiss, Sophie Tremblay, Mina Hanna, Sebastian Savone     Full Project Text
       
     
  Chýně Loggia as City Building  There was a time when the erection of a Civic Loggia was the highest order of city building; a truly public space where citizens could gather for cultural events; commercial activities; political discussions; where they could gather in large numbers or in small close circles. A Civic Loggia speaks to the maturity & stability of the civic governance as well as the city’s prosperity & health. This proposal envisions Chýně’s new school and community centre as a civic loggia type, however, it is also very cognizant of reality of the economic realities & limitations of the 140 million CZK budget.
       
     
  Civic Loggia & Garden Loggia  The Civic Loggia provides a grand covered entry to the school & the community center. At the curve of the structure, cast‐in‐place concrete radial beams resolve the geometry of the two converging wings & denote the location of Amphitheater Hall. Addressing the raise of grade, the stepped seating is accessible directly from the Loggia for public use, or internally from floor level. The Garden Loggia scales the structure down around the playfield side of the facility & provides a covered space for the children. Being one story, the top of the structure becomes the Garden Terrace and is an extension of outdoor play area. This amenity space is publically accessed in two locations; a stair that wraps up the Pool wall and from the east side of the Civic Loggia with a stepped plane that doubles as an outdoor performance space. With a connection along the east, a continuous loop is created. As alluded to above, the Pool roof is also connected to the Garden Terrace & is the location of the outdoor kindergarten play space.
       
     
  Parking Structure as Civic Loggia  To achieve the goal of creating not just a well‐functioning building, but to extend the project’s civic goals to provide for a strong community life, the proposal takes advantage of a simple and cost‐effective structural system; high performance precast concrete double ‘T’ structural system (aka ‘TT’). 
       
     
 Commonly used for parking structures, the ‘TT’ system offers beneficial qualities, including rapid construction on site thus reducing building costs. While the system demands for repetition & regularity in the design of the building to achieve efficiency, this proposal opportunistically utilizes the system. 
       
     
 The proposal creatively modifies the ‘TT’ section configuration to gentle arched extrusions rather than the utilitarian & common design. A colour pigment admixture to the concrete provides a warm hue to the interesting exposed structure.
       
     
 Sections
       
     
3_INTERIOR_web.jpg
       
     
 Site Plan, phase 1
       
     
 Site Plan, phase 2   
       
     
 Ground Floor Plan, phase 2
       
     
 Second Floor Plan, phase 2
       
     
CHYNE-AXO3-860x969.jpg
       
     
  Chýně School Competition   Designed in collaboration with  Weiss Architecture & Urbanism    Kevin Weiss, Sophie Tremblay, Mina Hanna, Sebastian Savone     Full Project Text
       
     

Chýně School Competition
Designed in collaboration with Weiss Architecture & Urbanism
Kevin Weiss, Sophie Tremblay, Mina Hanna, Sebastian Savone

Full Project Text

  Chýně Loggia as City Building  There was a time when the erection of a Civic Loggia was the highest order of city building; a truly public space where citizens could gather for cultural events; commercial activities; political discussions; where they could gather in large numbers or in small close circles. A Civic Loggia speaks to the maturity & stability of the civic governance as well as the city’s prosperity & health. This proposal envisions Chýně’s new school and community centre as a civic loggia type, however, it is also very cognizant of reality of the economic realities & limitations of the 140 million CZK budget.
       
     

Chýně Loggia as City Building
There was a time when the erection of a Civic Loggia was the highest order of city building; a truly public space where citizens could gather for cultural events; commercial activities; political discussions; where they could gather in large numbers or in small close circles. A Civic Loggia speaks to the maturity & stability of the civic governance as well as the city’s prosperity & health. This proposal envisions Chýně’s new school and community centre as a civic loggia type, however, it is also very cognizant of reality of the economic realities & limitations of the 140 million CZK budget.

  Civic Loggia & Garden Loggia  The Civic Loggia provides a grand covered entry to the school & the community center. At the curve of the structure, cast‐in‐place concrete radial beams resolve the geometry of the two converging wings & denote the location of Amphitheater Hall. Addressing the raise of grade, the stepped seating is accessible directly from the Loggia for public use, or internally from floor level. The Garden Loggia scales the structure down around the playfield side of the facility & provides a covered space for the children. Being one story, the top of the structure becomes the Garden Terrace and is an extension of outdoor play area. This amenity space is publically accessed in two locations; a stair that wraps up the Pool wall and from the east side of the Civic Loggia with a stepped plane that doubles as an outdoor performance space. With a connection along the east, a continuous loop is created. As alluded to above, the Pool roof is also connected to the Garden Terrace & is the location of the outdoor kindergarten play space.
       
     

Civic Loggia & Garden Loggia
The Civic Loggia provides a grand covered entry to the school & the community center. At the curve of the structure, cast‐in‐place concrete radial beams resolve the geometry of the two converging wings & denote the location of Amphitheater Hall. Addressing the raise of grade, the stepped seating is accessible directly from the Loggia for public use, or internally from floor level. The Garden Loggia scales the structure down around the playfield side of the facility & provides a covered space for the children. Being one story, the top of the structure becomes the Garden Terrace and is an extension of outdoor play area. This amenity space is publically accessed in two locations; a stair that wraps up the Pool wall and from the east side of the Civic Loggia with a stepped plane that doubles as an outdoor performance space. With a connection along the east, a continuous loop is created. As alluded to above, the Pool roof is also connected to the Garden Terrace & is the location of the outdoor kindergarten play space.

  Parking Structure as Civic Loggia  To achieve the goal of creating not just a well‐functioning building, but to extend the project’s civic goals to provide for a strong community life, the proposal takes advantage of a simple and cost‐effective structural system; high performance precast concrete double ‘T’ structural system (aka ‘TT’). 
       
     

Parking Structure as Civic Loggia
To achieve the goal of creating not just a well‐functioning building, but to extend the project’s civic goals to provide for a strong community life, the proposal takes advantage of a simple and cost‐effective structural system; high performance precast concrete double ‘T’ structural system (aka ‘TT’). 

 Commonly used for parking structures, the ‘TT’ system offers beneficial qualities, including rapid construction on site thus reducing building costs. While the system demands for repetition & regularity in the design of the building to achieve efficiency, this proposal opportunistically utilizes the system. 
       
     

Commonly used for parking structures, the ‘TT’ system offers beneficial qualities, including rapid construction on site thus reducing building costs. While the system demands for repetition & regularity in the design of the building to achieve efficiency, this proposal opportunistically utilizes the system. 

 The proposal creatively modifies the ‘TT’ section configuration to gentle arched extrusions rather than the utilitarian & common design. A colour pigment admixture to the concrete provides a warm hue to the interesting exposed structure.
       
     

The proposal creatively modifies the ‘TT’ section configuration to gentle arched extrusions rather than the utilitarian & common design. A colour pigment admixture to the concrete provides a warm hue to the interesting exposed structure.

 Sections
       
     

Sections

3_INTERIOR_web.jpg
       
     
 Site Plan, phase 1
       
     

Site Plan, phase 1

 Site Plan, phase 2   
       
     

Site Plan, phase 2

 

 Ground Floor Plan, phase 2
       
     

Ground Floor Plan, phase 2

 Second Floor Plan, phase 2
       
     

Second Floor Plan, phase 2

CHYNE-AXO3-860x969.jpg